· 

Een baby: "bezint eer ge begint"

Tjonge, met al mijn ervaring met baby's dacht ik echt wel te weten waar ik aan begon. Ik had namelijk echt wel "verstand van baby's". Nou, dat bleek wel een lachertje, want ten diepste wist ik helemaal niet waar ik aan begon, wat de emotionele impact was op mijzelf en mijn partner, op onze relatie. Dan nog te zwijgen over de rol van opa's en oma's en andere familie. Iedereen die wel een (verschillende!) mening had over hoe wij het aan moesten pakken... Hoe wil ik zijn als moeder, waar sta ik voor? En hoe staat mijn partner in het ouderschap? Dit wisten we eigenlijk helemaal niet van elkaar en hebben ons eigenlijk zonder voorbereiding op het ouderschap gestort. Met alle goede bedoelingen hoor en met alle liefde voor ons kleintje, maar, eerlijk gezegd toch ook wel een beetje onbezonnen. Ik had geen idee.... Een zwangerschapscursus heb ik gedaan en dat was goed, vooral om voor te bereiden wat er met je lijf gebeurt, hoe je baby groeit, hoe een bevalling gaat. Samen met partner ga je dan oefenen op het "puffen". Ach ja, zeker bij de eerste hoort zo'n 'pufclub' met onervaren papa's en mama's die zitten te giechelen er ook wel een beetje bij. Je voelt je verbonden, op een vlak wat je nog niet kende, het gebied van blijde verwachting, maar ook op een vlak van een soort onnozelheid. Je weet er echt zo weining van... Omdat je je wel kunt voorbereiden op het puffen en de bevalling, maar echt TO-TAAL niet weet van het geboren worden van je kindje, van de impact die dit nieuwe mens gaat hebben op je leven, op je huwelijk, op je omgeving. Een beetje onnozel als ik terug kijk, om zo onvoorbereid aan het ouderschap te beginnen. Het gaat goed met ons hoor en met onze kinderen. Maar een goede voorbereiding is het halve werk denk ik. Ook op het emotionele vlak. Ik was bijvoorbeeld nooit erg assertief geweest en had ook wel eens moeite met grenzen aangeven. Maar toen oudste was geboren, wij én baby moeite hadden met opstarten en een paar dagen rust nodig hadden, (dus zonder bezoek!) werd dit ons zelfs door dichtbije familie niet in dank afgenomen. Er werd gebeld en discussie barstte los, telefoon die erop gegooid werd... aah echt naar én ik ging me nog schuldig voelen ook en, ja ik gaf toe, wat ik nooit had moeten doen. Je voelt je emotioneel niet heel stabiel  na de geboorte van je allerliefste kleintje, je wilt intuïtief jezelf, je kindje, je gezin 'beschermen' maar loopt soms echt tegen een muur van onbegrip aan om je heen (en dit blijft hoor, ook wanneer je kinderen groter zijn) Hoe ga je hier mee om? Het had ons echt geholpen om bij zulke dingen van te voren stil te staan. Om al van elkaar te weten hoe we hier in staan. Om al een plan te hebben.  Meer weten over wat belangrijk is voor je kleintje in de tijd vlak na de geboorte. En zeker niet alleen praktisch, maar juist ook educatie over het babybrein, het belang van hechting, de ontwikkeling van de jonge baby, de ontwikkeling van ouderschap....)Het had mij geholpen om mijn grenzen wel te bewaken en om niet overstag te gaan uit angst of onzekerheid voor wat 'anderen dan misschien vinden'.... En zo heeft iedereen om je heen, ook andere mama's (dat zijn vaak nog wel 'de ergste', die van de mommygestapo) wel een mening of kunnen ze je vertellen hoe je het moet aanpakken "want bij hun kind werkt het ook". Weet je, jij bent uniek, je kindje is uniek, jij mag en je kunt zelf bepalen wat het beste is voor jullie als gezin en voor jullie kindje. Kies wat het beste bij jullie past, kies voor wat rust geeft en besef dat dit mág. Jullie zijn verantwoordelijk voor jezelf én voor dit nieuwe leven waar jullie voor mogen zorgen. Maar kies wel bewust!

Babycoach Zeeland/Blij Begin is een leuke cursus voor aanstaande ouders aan het ontwikkelen. (trouwens ook geschikt voor aanstaande ouders van een 2e, 3e of volgende kindje) Ontmoeting met andere ouders, herkenning, educatie in begrijpelijke taal over hechting, het babybrein, de ontwikkeling van je kindje, over bewuste keuzes maken die bij jullie unieke gezin en situatie passen. Onder het genot van een hapje en een drankje, met de nodige humor, een tikkie confronterend, met aandacht voor baby én beide ouders.

Lijkt het je/jullie wat om aan een pilot mee te doen van deze leukste ouderschapscursus van Zeeland? Of wil je gewoon op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mailtje naar info@blijbegin.nl, vul het contactformulier in van deze website of stuur een pb via facebook of instagram.

Bezint eer ge begint.... ook bij het krijgen van je kind ;-) ♥

Reactie schrijven

Commentaren: 0