· 

Spuitluiers, duikboten en andere sh*t

"Mam, wie van ons was dat nou, die als baby tegen de witte muur poepte?" Die vraag krijg ik soms nog wel eens van de kinderen. En altijd is het lachen, want ja, het idee alleen al dat je moeder jou, een ienieminimensje, aan het verschonen is, nog maar net op haar eigen wiebelbenen kan staan, ziet aan het in elkaar gedrukte gezichtje van dit minimensje dat er iets is, maar wat?? En dan....prrrrrrfffttttsjjjjjjjj.... met een schreeuw van schrik en verbazing ontwijkt ze maar half de bruine spetterstraal die met een noodgang op haar af schiet. "iieeeuww!!" zeggen de kids dan in koor en dat is het startsein voor onze andere 'gezins poep- en piesverhalen' .... Het zijn fijne momenten, die verzorgingsmomenten van het verschonen. Heerlijk is het wanneer je je kindje masseert met olie na het badderen. Dat vond papa ook tot hij plots een warme straaltje op zijn kin voelde... "iieeeuww!!" Oohw en het terugkerende verhaal van de drijvende keutel: Toen grote zus en peuter samen aan het badderen waren ontdekte zus een vreemd bruin ding naast zich. Het leek wel een... "iieeeuwww!!" waarop onze peuter toen zei dat hij "écht alleen maar een scheetje had gelaten en zich met een verbaasd gezichtje net zo hard afvroeg "waar die bruine duikboot nou vandaan kwam". En dan het "poepchinees-verhaal" ... Niet discriminerend bedoeld hoor, maar sinds de kleine op die ene dag op 2-jarige leeftijd voor het eerst op de w.c. ging poepen i.p.v. in de luier, hadden we ons net lekker aan tafel gezet bij een Chinees Restaurant.... en daar gebeurde het!  Naar de w.c. en ja hoor, ons minimensje had "poep gedaan" op een toilet met donkerrode tegeltjes en een gouden draak, onder een t.l. lamp met naast het fonteintje een kalender (zo één die je als relatiegeschenk krijgt van de plaatselijke chinees)  Een memorabele dag die minimensje de 'titel' poepchinees opleverde met als gevolg dat het ook altijd ter sprake komt als we babi pangang eten.

Maar goed, dat ter zijde... nu even serieus...  Als 'verse' ouder kan het best handig zijn om iets van de ontlasting van baby's te weten, want dat kan dus echt van alles zijn...

Zo is de eerste ontlasting van je baby bijna zwart, als je dit niet weet kun je daar best van schrikken... Deze ontlasting lijkt wel pek en is heel kleverig. Het heet meconium. Dit komt door het vruchtwater en de afvalstoffen die je baby in de baarmoeder heeft ingeslikt. Het is heel normaal dat je baby deze ontlasting heeft in het begin want deze stoffen moeten er uit. Het uitscheiden ervan gaat ongeveer gelijk op met het op gang komen van de melkproductie (bij borstvoeding) In de weken daarna zal de ontlasting veranderen naar een wat smeuïge, mosterdachtige substantie. Wanneer je kindje borstvoeding krijgt dan kan het zomaar zijn dat hij meerdere poepluiers heeft op een dag. Kleine beetjes of hij zit eronder tot aan z'n nek.... ja, dit is de fase van de 'spuitluiers'. Soms heeft je kindje maar 1x per week een poepluier. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want dit kan het buikje van jouw mimimensje heel goed regelen. Bij meerdere poepluiers per dag krijgt je kindje naar alle waarschijnlijkheid ruim genoeg aan voeding/vocht. Ze gebruikt wat ze nodig heeft en de rest komt er weer uit... Wanneer je baby maar 1 keer in de week poept neemt ze waarschijnlijk alle voedingsstoffen op. Een tevreden, goed groeiende baby is hierbij natuurlijk het uitgangspunt. Daaraan kun je zien of je kindje genoeg voeding binnen krijgt. En zo is het ook wanneer je kindje de fles krijgt: "Een tevreden baby zegt meer dan een lege fles" en zal de ene keer wat meer drinken dan de andere keer. 

De ontlasting van baby's die flesvoeding krijgen is meestal wat vaster dan baby's die borstvoeding krijgen. Dit komt doordat borstvoeding makkelijker verteerbaar is voor je kindje dan flesvoeding. Een baby die flesvoeding krijgt poept ongeveer één keer per dag, al kan dit per kindje ook verschillen, net als bij volwassenen natuurlijk. Wanneer je kindje de fles krijgt en meerdere dagen geen ontlasting heeft kan het zijn dat de ontlasting zich ophoopt in de darmen. Houd in ieder geval goed in de gaten of je baby regelmatig poept en of de ontlasting van je kindje niet te hard is. Als je kindje vast voedsel gaat eten verandert er vanzelfsprekend ook veel in de spijsvertering. Het is goed om in deze fase waarin de voeding verandert, de ontlasting van je kindje goed in de gaten te houden. Krijgt je kindje moeite met de ontlasting of merk je dat het te hard wordt dan kun je de voeding wat aanpassen. Wanneer het goed gaat met vast voedsel eten, dan merk je dit ook aan de poepluiers van je kindje: De tijd van keuteltjes, dikke drollen, stinkpoep en bruine duikboten is aangebroken... ♥

 

Succes ;-) 

 

Esther

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0