· 

"Slaapt hij al door?"

"Slaapt hij al door?" Is een vraag die veel jonge ouders krijgen. En is het geen vraag, dan worden ze wel geconfronteerd met het feit dat de baby van "die-en-die" al met 3 weken doorslaapt. Of het dochtertje van je vriendin slaapt nu ein-de-lijk na 3 maanden door.... Maar wat is eigenlijk 'normaal'? Een grote troost: niet doorslapen ís normaal, zeker de eerste vier maanden en vaak nog wel langer. Je baby heeft altijd in mama's buik kunnen slapen wanneer dat nodig was, op welk tijdstip dan ook, het was altijd behaaglijk van temperatuur, geluiden werden gedempt, nooit een hongergevoel, een begrenzende zachte ruimte.... en nu is dat állemaal anders voor je baby: geluiden, temperatuurverschil, zn armen en benen kunnen ineens alle kanten op schieten, je kindje moet zich ineens laten horen wanneer ze honger heeft en nog veel meer veranderingen die voor je baby behoorlijk ingrijpend zijn. Zo ook de veranderingen voor papa en mama. Ja, ik weet het ook uit ervaring, het kan echt een grote chaos zijn: het slaappatroon van je baby. Niet te zwijgen van ons eigen (niet!) slaappatroon.... als ik foto's terugzie van die tijd.... wallen tot m'n kin, bleke snoet en maar blij glimlachen... Tuurlijk was ik echt heel blij en dolverliefd op mn kleine ventje maar soms kón ik gewoon echt niet meer. Ik werkte destijds al een aantal jaren in de kinderopvang en wist toch echt wel al veel van en over baby's. Behalve over die van mij... ik had me nooit zo gerealiseerd hoe voor hem de overgang van binnen de buik naar buiten de buik was, hoeveel impact dit had en hoe lang en wat je daarvan kan merken aan je kindje. Ik vertelde bijvoorbeeld mensen over de bevalling en heb me nooit echt gerealiseerd wat voor hem het 'geboren worden' inhield. Ik keek (en handelde) vaak vooral vanuit mijn kennis, mijn prille moederschap en mijn verlangens, naar hoe ik dacht dat 'het hoorde'.... Daar had ik wel meer op voorbereid willen zijn. Meer bewust van de intensiteit van de geboortereis van mijn kindje en 'hoe het eigenlijk werkt', een baby. Ik geloof dat meer kennis en bewustzijn op dit gebied ouders én baby's al veel kan helpen.

En nu?... mijn oudste slaapt goed door, ik moet hem in het weekend soms na 12.00 uur 's middags wakker maken, soms word ik wakker wanneer hij om 01.00 naar bed gaat of om 03.00 thuis komt. Hij wordt 17 dit jaar. En slaapritme?.......Ach, dat komt vast wel een keer ♥

 

Liefs, Esther

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mirella (dinsdag, 30 januari 2018 23:34)

    Leuk geschreven Esther!