· 

Wanneer je baby (veel) huilt

Het huilen van je baby vraagt om actie! Vaak voel je dat in heel je lieve lijf.

Als je baby hard en/of langdurig huilt gaat dit door merg en been. Herken je dit ook? Soms huilde ik mee met de kleine, omdat ik gewoon niet wist wat te doen en zo'n machteloosheid voelde. Een andere keer voelde ik mijn eigen frustratie en moest ik echt even uit de situatie, liep ik maar even weg om weer rustig te worden. Het kan veel doen met je (en je partner en andere kinderen) wanneer je baby (veel) huilt. Maar waarom huilt je baby eigenlijk? Belangrijk is om dat te proberen te ontdekken en je bewust te zijn van de functie van huilen. Je kindje wil jou, iets duidelijk maken. Hoe klein hij/zij ook is.

Het huilen van je baby betekent gelukkig in de meeste gevallen niet dat hij pijn heeft of verdrietig is. Het is voornamelijk de 'babymanier' om te communiceren. Je kindje geeft een signaal. Bijvoorbeeld dat hij een bepaalde behoefte heeft zoals honger, slaap, nabijheid, er zit een boertje dwars of ze heeft krampjes. Huilen is 'hechtingsgedrag', net als lachen, brabbelen, volgen met de ogen of grijpen. Zo neemt je kindje initiatief in het aangaan en ontwikkelen van een liefdevolle relatie. Dat doen baby's van nature. Ze hebben zo'n relatie en goede hechting nodig als voorwaarde om te ontwikkelen.

Huilen kan soms ook nodig zijn om te ontladen. Eerlijk gezegd herken ik dat zelf ook wel. Soms ervaar je zo'n verdriet of pijn, of heb je iets naars meegemaakt of je bent gewoon heel moe...dan lucht een huilbui soms best op.  Waar we als volwassenen ook met elkaar praten over onze belevenissen heeft een baby het soms nodig om de opgedane prikkels/spanning van een dag er uit te huilen. We verkijken ons daar al gauw op, maar heel kleine veranderingen of gebeurtenissen kunnen voor een baby stress teweegbrengen en dit kan zich gedurende de dag 'stapelen'. Het stressregulatiesysteem van je baby is nog niet ontwikkeld en daardoor heeft je baby jouw hulp nodig bij het ontladen van dingen die hij heeft meegemaakt. Dit werkt het beste wanneer papa/mama zelf ontspannen is en je baby mág huilen. Het is fijn als je kindje ook mág huilen, gewoon lekker veilig bij papa of mama. Ook gebeurtenissen tijdens zwangerschap, geboorte of de periode vlak daarna kunnen heel intens zijn geweest voor je kindje. Soms zo intens dat je kindje lange tijd nodig kan hebben om dit te verwerken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in veel huilen, maar ook in onrust, moeite met slapen, voeding, veel spugen of soms zelfs ook eczeem.  

 

Een paar tips wanneer je baby huilt: 

  1. kijk eerst of er een behoefte is (voeding, slaap, schone luier, boertje laten, krampjes)
  2. kijk of je kindje externe prikkels ervaart (bv te koud, te warm, tocht, geluid van tv/radio, te veel speelgoed)
  3. bedenk of je kindje al een poosje alleen speelt/zit/ligt. Misschien wil ze lekker knuffelen en bij je zijn.
  4. zit je kindje al een poosje in een wippertje? Dan kan het tijd zijn om hem weer plat te leggen.
  5. is het aan het einde van de dag? of heb je de dag ervoor een drukke dag gehad? Misschien heeft je baby behoefte aan ontlading en huilen. Probeer je kindje dan niet te 'sussen', maar 'vertel' dat ze mag huilen en dat je begrijpt dat het een drukke dag voor haar is geweest voor haar.
  6. en niet onbelangrijk is het om eens bij jezelf na te gaan hoe jij als mama in je vel zit. Het is bekend dat baby's gevoelens van de ouder kunnen overnemen (en jou dus ook kunnen laten zien wanneer er vanbinnen bij jou iets niet fijn is) Zorg dus ook goed voor jezelf lieve mama en papa!
  7. Wanneer je vermoed dat er iets anders aan de hand is of je hebt een 'niet-pluis-gevoel', volg dan je intuïtie en bezoek bijvoorbeeld je huisarts.

 

Een babycoach kan met je meekijken naar het verhaal achter het signaal wat je kindje geeft. Huilen kan één van de signalen zijn, maar ook bijvoorbeeld niet willen drinken (borst of fles), onrust, niet slapen kan een signaal zijn waarmee je kindje iets wil vertellen. Heb je een vraag, je mag altijd bellen of mailen ♥

 

 

Liefs, Esther

 

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0